Lifestyle

Ταινίες - Πρόγραμμα κινηματογράφων

Παρακαλούμε αναζητήστε ταινία ή κινηματογράφο:

Μικρά Αγγλία(αισθηματικό δράμα)

Σκηνοθεσία: Παντελής Βούλγαρης

Παίζουν: Πηνελόπη Τσιλίκα, Σοφία Κόκκαλη, Αννέζα Παπαδοπούλου, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Μάξιμος Μουμούρης, Βασίλης Βασιλάκης, Χρήστος Καλαβρούζος, Ειρήνη Ιγγλέση

Διάρκεια: 160

Ελλάδα: 2013

Ημερομηνία εξόδου στη Θεσσαλονίκη: 5 Δεκεμβρίου 2013

Αξιολόγηση: ***

 

Υπόθεση: Η 20χρονη Όρσα είναι παράφορα ερωτευμένη με τον υποπλοίαρχο Σπύρο Μαλταμπέ. Κλειστός χαρακτήρας, δεν αποκαλύπτει το μυστικό της σε κανέναν. Η μικρότερη αδελφή της, Μόσχα, δυναμική και γεμάτη όνειρα, θέλει να φύγει από την Άνδρο, να αποδράσει από τη μοίρα των γυναικών του νησιού να παντρεύονται ναυτικούς που όλο λείπουν ή θαλασσοπνίγονται. Για τη μητέρα τους, Μίνα, σύζυγο καπετάνιου, ο έρωτας είναι κακός μπελάς. Παρακάμπτοντας τα αισθήματα των κοριτσιών της, συνωμοτεί, αξιοποιεί γνωριμίες και τις παντρεύει με γνώμονα το συμφέρον. Την Όρσα με τον πλοιοκτήτη και καπετάνιο Νίκο Βατοκούζη και λίγο αργότερα τη Μόσχα με τον καπετάνιο πλέον Σπύρο. Άθελά της ναρκοθετεί το ίδιο της το σπιτικό. Το διώροφο που έχτισε με τα εμβάσματα του άντρα της. Στο κάτω σπίτι η Όρσα. Στο πάνω η Μόσχα.

 

Η άποψή μας: Ο Παντελής Βούλγαρης με κάθε του ταινία αποδεικνύει πως είναι ο πιο ανθρώπινος Έλληνας σκηνοθέτης. Ένας σκηνοθέτης που αγαπάει τους ήρωές του με τα ψεγάδια τους. Το ίδιο κάνει κι εδώ δημιουργώντας παράλληλα και την πιο άρτια τεχνικά και άψογη κατασκευαστικά ταινία της φιλμογραφίας του. Κατάφερε με τους συνεργάτες του να αναπαραστήσει την ατμόσφαιρα της εποχής στην εντέλεια. Πέτυχε να εκμαιεύσει σπουδαίες ερμηνείες και από το νεαρό πρωταγωνιστικό κουαρτέτο αλλά και από τους ώριμους ηθοποιούς που κρατάνε τους β' ρόλους. Αισθητικά πιάνει μεγάλες επιδόσεις και η ταινία του αν καταφέρει να βρει το δρόμο και για τις αίθουσες του εξωτερικού μπορεί να γίνει μιας πρώτης τάξεως διαφήμιση για τις ομορφιές της Άνδρου. Πάνω από δυόμιση ώρες ταινία και δεν πιάνεσαι, δεν κοιτάς τρεις και λίγο το ρολόι σου, δεν δυσανασχετείς. Όμως... Δεν υπάρχουν εκπλήξεις. Και δεν μιλάμε μόνο για την ίντριγκα της ταινίας. Όποιος έχει διαβάσει το βιβλίο της συζύγου του Βούλγαρη, Ιωάννας Καρυστιάνη, πάνω στο οποίο βασίστηκε η ταινία, ξέρει τι γίνεται στο τέλος – και το τρέιλερ είναι αποκαλυπτικό. Δεν παίρνει κάποιο ιδιαίτερο ρίσκο ο δημιουργός. Έναν καταραμένο έρωτα αφηγείται. Όπως κάνουν πάμπολλες ταινίες προηγμένων κινηματογραφιών, αντλώντας υλικό από τις αδελφές Μπροντέ πχ ή την Τζέιν Όστιν. Υπάρχουν μικρές νύξεις για το κοινωνικό γίγνεσθαι αλλά πέραν τούτου ουδέν. Καταλαβαίνουμε την ανάγκη για την παραγωγή στη χώρα μας και ταινιών εμπορικών προδιαγραφών έχοντας καλλιτεχνικό έρεισμα, χωρίς να ξεπέφτουν στη φτήνια και τη δηθενιά. Αλλά εντέλει αυτό που βλέπουμε είναι ανάλογο με το άνοιγμα ενός παλιού μπαούλου. Τα ρούχα είναι υπέροχα, κουβαλούν μνήμες, χαίρεσαι να τα βλέπεις. Και η μυρωδιά ναφθαλίνης, όμως, είναι παρούσα, όσο καλά κι αν ανοίξεις τα πορτοπαράθυρα για να κάνει ρεύμα. Όσο κι αν το γιασεμί προσπαθεί να επικρατήσει.

 

Θόδωρος Γιαχουστίδης

Πού Παίζεται...

STER CINEMAS @ Μακεδονία Αίθουσα 7

Εμπορικό Κέντρο «Μακεδονία», Τομπάζη 15, Πυλαία

19.00 – 22.00/ Σάββατο και Κυριακή: 13.00 – 16.00 – 19.00 – 22.00/ Δευτέρα: 16.00 – 19.00 – 22.00

  1. Τηλ.: 8018017837 & 210 237100
  2. Website: www.stercinemas.gr