«Θάλαμος αερίων» το κέντρο της Αθήνας, που έχει παραδοθεί σε καταστροφές και λεηλασίες

Ύστερα από εκτεταμένα επεισόδια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, το κέντρο της Αθήνας θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονταν μέχρι πριν από λίγο παρατεταγμένες επί της πλατείας Συντάγματος και συγκρούονταν με κουκουλοφόρους.

Πολλοί ήταν οι τραυματίες των επεισοδίων που έγιναν σήμερα στο κέντρο της Αθήνας και κυρίως στην πλατεία Συντάγματος, καθώς όπως ανακοίνωσε πριν λίγο το υπουργείο Υγείας, 99 άνθρωποι διακομίστηκαν σε διάφορα νοσοκομεία της Αθήνας.

Αναλυτικά, 28 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, 57 στο «Γεώργιος Γεννηματάς», εκ των οποίων σε έναν 15χρονο έγινε προληπτικά εισαγωγή, 6 στην Πολυκλινική Αθηνών, 7 στο νοσοκομείο «Ελπίς» και ένας στο «Σωτηρία».

 

Νωρίτερα, διμοιρίες των ΜΑΤ καταδίωξαν διαδηλωτές επί της πλατείας Συντάγματος, την οποία οι τελευταίοι χρησιμοποιούσαν για ορμητήριο. Οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα είναι καλυμμένοι από πέτρες, μάρμαρα, καρέκλες και δοκάρια. Εκτεταμένες ζημιές σε καταστήματα και ξενοδοχεία επί της πλατείας Συντάγματος, κατεστραμμένες στάσεις λεωφορείων και καμένοι κάδοι απορριμμάτων συμπληρώνουν τη θλιβερή εικόνα.

Η πλατεία Συντάγματος δεν θυμίζει σε τίποτα πλέον τον τόπο που για 37 ημέρες οι «Αγανακτισμένοι» διαδήλωναν ειρηνικά. Ο περισσότερος κόσμος έχει περιοριστεί κυρίως στην οδό Αμαλίας και τους γύρω δρόμους, ενώ τον πρώτο λόγο έχουν οι κουκουλοφόροι.

Στη Σταδίου και την Πανεπιστημίου επικρατεί ηρεμία, ωστόσο οι δρόμοι είναι «κομμένοι» από αυτοσχέδια οδοφράγματα. Ισχυρή είναι και η παρουσία πυροσβεστικών δυνάμεων, ενώ αυτή τη στιγμή επικρατεί ηρεμία.

Το απόγευμα, κουκουλοφόροι εισέβαλαν σε υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας, επί της Πανεπιστημίου, καταστρέφοντας γραφεία και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ενώ κατάφεραν να αποσπάσουν χρηματοκιβώτιο, το οποίο παραβίασαν, χωρίς ωστόσο, να βρουν χρήματα εντός του.

 

 

Με την εμφάνιση των αστυνομικών και τη χρήση χημικών ουσιών, οι ομάδες των κουκουλοφόρων διασκορπίστηκαν στους γύρω δρόμους, αλλά και προς την πλατεία Ομόνοιας, όπου συνεχίζονται οι οδομαχίες με τους αστυνομικούς.

Στο μεταξύ τόσο στην Πανεπιστημίου, όσο και στην Σταδίου, αλλά και στους γύρω δρόμους, διαδηλωτές έχουν στήσει οδοφράγματα και έχουν ανάψει φωτιές σε κάδους απορριμμάτων.

 

 

Εκτεταμένα ήταν και τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην περιοχή γύρω από τη Βουλή. Ομάδες διαδηλωτών πετούσαν πέτρες, καδρόνια και βόμβες μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ οι αστυνομικοί απαντούσαν με τη ρίψη χημικών.

Τα επεισόδια ήταν στην πλατεία Συντάγματος, στην Φιλελλήνων και στους γύρω δρόμους, όπου καίγονται κάδοι απορριμμάτων, ενώ φωτιά πήρε και η είσοδος του υποκαταστήματος των Ελληνικών Ταχυδρομείων, η οποία σβήστηκε με την παρέμβαση δύο οχημάτων της πυροσβεστικής.

Οι ομάδες των «Αγανακτισμένων», είχαν συγκεντρωθεί στη λεωφόρο Αμαλίας, μπροστά από το άγαλμα του Άγνωστου Στρατιώτη, ενώ σε χώρο συγκέντρωσης διαδηλωτών έχει μετατραπεί και ο σταθμός του μετρό.

Στην περιοχή πολλά ασθενοφόρα παρείχαν πρώτες βοήθειες τόσο στους τραυματίες, όσο και σε αυτούς που εμφάνισαν λιποθυμικές τάσεις, εξαιτίας των χημικών.

Νωρίτερα μέλη της νεολαίας του Συνασπισμού, πραγματοποίησαν πορεία στη λεωφόρο Αμαλίας, η οποία, όμως διαλύθηκε, ύστερα από ρίψη δακρυγόνων από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Παρά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, οι «Αγανακτισμένοι», δηλώνουν ότι θα παραμείνουν στην πλατεία Συντάγματος, προσκαλώντας τον κόσμο να συγκεντρωθεί και αύριο στις 6 το απόγευμα έξω από τη Βουλή.

 

Συλλήψεις και προσαγωγές

 

Έντεκα συλλήψεις και 30 προσαγωγές έχουν γίνει μέχρι στιγμής από την αστυνομία, για τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας. Επίσης, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, έχουν τραυματιστεί 31 αστυνομικοί οι οποίοι διακομίστηκαν στο "401" Στρατιωτικό Νοσοκομείο.