Σήμερα το πρωί, οι λιγοστοί αγανακτισμένοι έκαναν πράξη την υπόσχεσή τους να παραμείνουν στο Λευκό Πύργο περιμένοντας το πολύχρωμο πλήθος να διαδηλώσει ξανά στις 18:00

Περίπου 300 άτομα έχουν συγκεντρωθεί μέχρι αυτή τη στιγμή γύρω από το Λευκό Πύργο, ανταποκρινόμενοι στο ραντεβού που έδωσαν και για σήμερα οι «Αγανακτισμένοι». Θα είναι η δεύτερη ημέρα που η φωνή διαμαρτυρίας ενάντια στην κυβέρνηση, το μνημόνιο, την καλπάζουσα ανεργία, τους «βολεμένους» και την άνιση κατανομή πλούτου θα υψωθεί στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Ζήτημα πάντως δημιουργήθηκε από την «κατάληψη» του χώρου μπροστά από το Λευκό Πύργο από καντίνες, οι ιδιοκτήτες των οποίων φιλοδοξούσαν για ένα καλό μεροκάματο. Προκάλεσαν τις αντιδράσεις των συγκεντρωμένων, οι οποίοι τους ζήτησαν να απομακρυνθούν. Δημιουργήθηκε μικροένταση και οι συγκεντρωμένοι κάλεσαν την Τροχαία για επιβάλει την τάξη, με αποτέλεσμα οι άνδρες της ΕΛΑΣ να αρχίσουν να κόβουν κλήσεις σε όσους ιδιοκτήτες καντίνας δεν απομάκρυναν τα οχήματά τους από το χώρο.

Οι διαδηλωτές δηλώνουν και σήμερα αποφασισμένοι να... γράψουν ιστορία, και ελπίζουν ότι και άλλοι άνθρωποι, αγανακτισμένοι από τα προσωπικά προβλήματα που βιώνουν, είτε διότι έμειναν άνεργοι είτε διότι μειώθηκε ο μισθός τους, είτε διότι διαφωνούν με την κυβερνητική πολιτική, θα ενώσουν μαζί τους τη φωνή τους στον Λευκό Πύργο. Πιο οργανωμένοι, με μεγάφωνα, κατσαρόλες, κουτάλες και περισσότερα πανό σκοπεύουν να αποδείξουν ότι η ελληνική κοινωνία πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη το μήνυμά τους ότι οι πολιτικοί είναι προδότες και ότι ο λαός πρέπει να αναλάβει την τύχη της χώρας. Σήμερα το πρωί, τρία αντίσκηνα, μερικά πανό και λίγοι διαδηλωτές κρατούσαν τη σημαία της... αγανάκτησης ψηλά, κάνοντας πράξη την υπόσχεσή τους ότι θα διανυκτερεύσουν στο Λευκό Πύργο σε αναμονή της συγκέντρωσης στις 18:00.

Μακριά από κόμματα και ιδεολογίες και με πρόταγμα την απομάκρυνση της κυβέρνησης και την άρνηση πληρωμής του χρέους, οι χιλιάδες αγανακτισμένοι Θεσσαλονικείς και μη, Ελληνες και μετανάστες, άνθρωποι κάθε ηλικίας και κοινωνικής τάξης, φώναξαν ρυθμικά συνθήματα, όπως «προδότες», «δεν σας θέλει ο λαός, ελικόπτερα και μπρος», «δώστε πίσω τα κλεμμένα». και «ντροπή σας». Βροντερό παρόν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έδωσαν μικρά κορίτσια και αγόρια που κράτούσαν χαρτιά με συνθήματα, όπως «ο λογαριασμός στα λαμόγια και όχι στα παιδιά», γονείς με τα βρέφη στην αγκαλιά, ηλικιωμένοι, από τιους οποίους ορισμένοι είχαν προνοήσει να χτυπάνε ρυθμικά κουτάλες και κατσαρόλες, άνεργοι, φοιτητές, μετανάστες. Μέσα σε δύο ώρες, το πλήθος ήταν τόσο πυκνό που διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Νίκης και τις οδούς Εθνικής Αμύνης και Νικολάου Γερμανού.

 

Αμεση δημοκρατία στη σκιά του Λευκού Πύργου

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας έλαβε ουσιαστικά τις διαστάσεις μιας μεγάλης γιορτής της άμεσης δημοκρατίας. Οι χαμογελαστοί συγκεντρωμένοι, προφανώς ικανοποιημένοι από τον τρόπο, που έγινε η συγκέντρωση και αφού απομάκρυναν χωρίς βία όσους επιχείρησαν να συμμετέχουν κρατώντας σημαίες ή άλλα διακριτικά κομμάτων, κάθισαν στο πλακόστρωτο στη σκιά του Λευκού Πύργου και ένας-ένας έπαιρνε το λόγο για να διατρανώσουν την οργή τους για τα κόμματα, την πολιτική του μνημονίου. Το σκηνικό θύμιζε την εκκλησία στην αρχαια Αθήνα με τους συγκεντρωμένους να σέβονται ο ένας τον άλλο την ώρα που μιλούσαν. Η συζήτηση συνεχίστηκε επί πολλές ώρες χάρη και στην επιστράτευση μεγαφώνου και ανάμεσα στους ομιλητές ορισμένοι ανέπτυξαν ιδέες που ενθουσίασαν το πολύχρωμο πλήθος, όπως άμεση παύση πληρωμών λογαριασμών, τραπεζών για μία εβδομάδα, διαγραφή του χρέους, αναδιανομή του πλούτου υπέρ των φτωχότερων και άμεση απομάκρυνση από τη χώρα όλων των βουλευτών που εξελέγησαν μετά από το 1974. Αλλοι έκαναν λόγο για «χρεοκρατία υπό το πέπλο της ψευδοδημοκρατίας», κάποιοι τόνισαν ότι «αυτό που έγινε σήμερα πρέπει να είναι η επανάσταση που ο τόπος έχει ανάγκη» και άλλοι τόνισαν ότι «η επανάσταση πρέπει να γίνει πρώτα ατομικά με την αλλαγή του τρόπου ζωής, με το να αρχίσουμε να μιλάμε στον διπλανό μας και να αναπτύξουμε την κοινωνική αλληλεγγύη». Το πλήθος απέρριψε ως «καπέλωμα» προτάσεις που ακούστηκαν περί συγκρότησης επιτροπών αγώνα, αλλά και την πρόταση για πορεία στην Θεσσαλονίκη με συγκεντρωμένους να τονίζουν ότι είναι νωρίς ακόμη.

Η εικόνα του πολύχρωμου πλήθους των διαδηλωτών που παρουσιαζόταν ενθουσίασε εκατοντάδες ανθρώπους που έτυχε να κάνουν την απογευματινή βόλτα τους στην παραλία, καθώς και μόνο το γεγονός ότι δεν ήταν μια κομματική συγκέντρωση αποτελούσε κίνητρο για να φωνάξουν και εκείνοι συνθήματα και να χειροκροτήσουν ρυθμικά όσους τοποθετούνταν στη λαϊκή συνέλευση των καθισμένων στο πλακόστρωτο αγανακτισμένων.

 

Στην Πελοπόννησο

Περισσότερα από 1.100 άτομα έχουν δηλώσει συμμετοχή στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας αγανακτισμένων πολιτών που οργανώνεται, μέσω του δικτύου κοινωνικής δικτύωσης facebook, για τις 8 το βράδυ στην πλατεία 23ης Μαρτίου στο ιστορικό κέντρο Καλαμάτας.

Την ίδια ώρα, οργανώνεται ανάλογη συγκέντρωση στην πλατεία Αγίου Βασιλείου στην Τρίπολη, όπου και χθες το απόγευμα είχε προγραμματιστεί συγκέντρωση, αλλά η συμμετοχή περιορίστηκε σε περίπου 50 άτομα.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αγανακτισμένων πολιτών, οργανώνεται αύριο στις 6.00 το απόγευμα έξω από το δικαστικό μέγαρο στην Κόρινθο και μέχρι στιγμής οι συμμετοχές φτάνουν τα 579 άτομα.

Επίσης, το Σάββατο στις 6.00 το απόγευμα οργανώνονται δύο ανάλογες συγκεντρώσεις στην Αργολίδα, στο θεατράκι της πλατείας Αγίου Πέτρου στο Αργος και στην πλατεία Τριών Ναυάρχων στην παραλία του Ναυπλίου.