Από το πανό «Πωλείται» που τοποθέτησαν -ειρωνευόμενοι την κυβέρνηση για τις αποκρατικοποιήσεις- οι χιλιάδες «Αγανακτισμένοι» χτες στον Λευκό Πύργο φιλοδοξούν σήμερα στη νέα συγκέντρωσή τους στις 18:00 να τοποθετήσουν ένα τεράστιο κάθετο πανό στο ιστορικό σύμβολο της Θεσσαλονίκης με τη λέξη «Φύγετε» απευθυνόμενοι τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στην αντιπολίτευση.

Οι «Αγανακτισμένοι», από τους οποίους ορισμένοι προσδιορίζουν τις συγκεντρώσεις ως «Κίνημα του Ρολογιού» στοχεύουν σήμερα στη Θεσσαλονίκη να συζητήσουν νέους τρόπους δράσης, πέρα από τις συγκεντρώσεις. Ηδη, από το πρωί άρχισαν να συγκεντρώνονται και να συνομιλούν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι και η χώρα αγανακτισμένοι πολίτες, ενώ έχουν αυξηθεί και οι σκηνές που έχουν στηθεί γύρω από τον Λευκό Πύργο.

 Στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://aganaktisi-gr.blogspot.com/ ανεβάζουν φωτογραφίες, ειδήσεις και ό,τι άλλο αφορά το κίνημα των αγανακτισμένων

 

«Δεν χρωστάμε, μας χρωστάνε»

Χτες, αν και το πλήθος των συγκεντρωμένων ήταν κάπως μικρότερο σε σχέση με την πρώτη ημέρα της συγκέντρωσης την Τετάρτη, ήταν πολλοί περισσότεροι εκείνοι που προχώρησαν στην καθιστική διαμαρτυρία και συμμετείχαν στη λαϊκή συνέλευση, οι τοποθετήσεις ήταν πολύ περισσότερες και συγκεντρώθηκαν προτάσεις για τις επόμενες κινητοποιήσεις αλλά και για την ανάπτυξη του κινήματος. Η γενική ιδέα ήταν η εξής: «Να φύγουν κυβέρνηση, τρόικα και τα μνημόνιά τους-δεν χρωστάμε-μας χρωστάνε-διαγραφή του χρέους, όρκο στη ζωή, χρέος στα παιδιά μας δεν θα καταργήσετε τα δικαιώματά μας».

 

Στο «Κίνημα του Ρολογιού», γνωστό λόγω της προτροπής των συγκεντρωμένων προς τους πολίτες να κλείσουν τις τηλεοράσεις τους στις 20:00 και να έρθουν στον Λευκό Πύργο για να υψώσουν μαζί φωνή οργής για όσα συμβαίνουν στη χώρα, χτες μίλησαν μαθητές, φοιτητές, άνεργοι, επισφαλώς εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, εργαζόμενοι, μητέρες με τα βρέφη στην αγκαλιά. Πολλοί αναφέρονταν στις προσωπικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην εργασία τους ή στην αναζήτησή της, άλλοι δήλωσαν ότι «από τους 300 του Λεωνίδα καταλήξαμε στους 300 προδότες» αναφερόμενοι στους βουλευτές και άλλοι κατηγόρησαν τον πρωθυπουργό για εσχάτη προδοσία, ενώ κάποιοι κατηγόρησαν και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υπό τον ήχο των χειροκροτημάτων και ζητωκραυγών των συγκεντρωμένων. Αμεσοδημοκρατικά, οι συγκεντρωμένοι ύψωναν το χέρι κάθε φορά που καλούνταν να υιοθετήσουν μια πρόταση, ενώ όποιος ήθελε έπαιρνε το λόγο και οι υπόλοιποι άκουγαν με προσοχή, ενώ συχνά οι ομιλίες διακόπτονταν από χειροκροτήματα ή επιφωνήματα θαυμασμού. Μεταξύ άλλων, τοποθετήθηκε ένας νεαρός Ισπανός, ο οποίος εξέφρασε την αλληλεγγύη του στους συγκεντρωμένους. Η λαϊκή συνέλευση διήρκεσε μέχρι αργά χτες το βράδυ υπό συνεχή κελεύσματα να παραμείνει καθαρός ο χώρος και να μην γίνεται υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών. Οι συγκεντρωμένοι επανέλαβαν και χτες ότι δεν θέλουν αρχηγούς, αντιπροσώπους και επιτροπές, κάτι που χαρακτηρίζουν ως «καπέλωμα». Στη διάρκεια της συγκέντρωσης, μοιράστηκαν έγγραφα από διάφορες συλλογικότητες όπως η Επιτροπή Ανέργων Θεσσαλονίκης, η Πρωτοβουλία γυναικών ενάντια στο χρέος και στα μέτρα λιτότητας

Απομένει να φανεί αν η σημερινή συγκέντρωση των «Αγανακτισμένων» στον Λευκό Πύργο θα έχει μεγαλύτερο παλμό και αν θα αποφασιστούν νέες δράσεις, ενδεχομένως πιο ακτιβιστικές.

Την ίδια στιγμή, πάντως, αρχίζουν και οι πρώτες επικρίσεις του κινήματος από διάφορες πλευρές ένθεν και κείθεν με αρκετούς να το απαξιώνουν και να θεωρούν ότι οι συγκεντρώσεις θα αποτελέσουν απλά ένα ειρηνικό ξέσπασμα της κοινωνίας, το οποίο με τον καιρό θα καταλαγιάσει. Αλλοι, ωστόσο, τονίζουν ότι ακόμη και σε αυτή την περίπτωση ήταν σημαντικό ότι άνθρωποι που δεν διαδήλωσαν ποτέ βγήκαν στους δρόμους για να διατρανώσουν την οργή τους για τις πολιτικές αυτής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και για τα κόμματα γενικότερα.