Την παράσταση αναμένεται να κλέψει και φέτος το παραδοσιακό καράβι

Σε ρυθμούς Χριστουγέννων θα κινείται και επισήμως από αύριο η Θεσσαλονίκη. Αν και πιο λιτή από ποτέ, λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, η «Γιορτή των Αγγέλων», που διοργανώνει για άλλη μια χρονιά ο δήμος, θα αποτελέσει το εναρκτήριο λάκτισμα της γιορταστικής περιόδου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η φετινή γιορτή θα κοστίσει συνολικά περί τις 15.000 ευρώ, όταν προηγούμενες διοργανώσεις, με κεντρικούς πρωταγωνιστές μεγάλα ονόματα της μουσικής σκηνής (όπως η Δέσποινα Βανδή και ο Σάκης Ρουβάς), κόστιζαν από 50.000 έως και 80.000 ευρώ. Ανάλογες περικοπές έγιναν και για τις εκδηλώσεις της Πρωτοχρονιάς, αφού ο φετινός προϋπολογισμός τους έπεσε στις 9.000 ευρώ, μειωμένος κατά το ήμισυ σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές.

Αύριο στις 7.30 μ.μ.

Το ύψους 20 μέτρων χριστουγεννιάτικο δέντρο και η φάτνη έχουν ήδη στηθεί στην πλατεία Αριστοτέλους, ενώ την παράσταση και φέτος θα κλέψει το παραδοσιακό καράβι.

Η τελετή θα γίνει αύριο στις 7.30 το βράδυ, με το δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο να φωταγωγεί τόσο το χριστουγεννιάτικο δέντρο της Θεσσαλονίκης όσο και το γιορταστικό διάκοσμο σε όλη την πόλη.

Λόγω των περικοπών, το καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα είναι πιο λιτό σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές. Θα ξεκινήσει με μοντέρνους και κλασικούς χριστουγεννιάτικους ρυθμούς από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης, την οποία θα συνοδεύει η χορωδία του ναού Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου. Η εκδήλωση θα κορυφωθεί με ποπ και ροκ ήχους χάρη στην εμφάνιση των «Elements» και του Γιώργου Αξά.

Η σκηνή θα φωτιστεί ειδικά για την ξεχωριστή αυτή βραδιά, ενώ πυροτεχνήματα θα φωτίζουν τον ουρανό της πόλης. Ξεχωριστή ψηφίδα στο μωσαϊκό του γιορταστικού διάκοσμου θα αποτελέσει και φέτος το φωτεινό παραδοσιακό καράβι, ενώ για τους μικρούς επισκέπτες θα υπάρχει και η φάτνη.

Μουσικές στους δρόμους

Μια σειρά πρωτοχρονιάτικων εκδηλώσεων με τίτλο «Γιορτάζουμε με την αγορά στο κέντρο της πόλης» διοργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, σε κεντρικά σημεία της πόλης (οδός Ικτίνου με Τσιμισκή και πλατεία Αριστοτέλους, στη θέση Ρολόι).

Πρόκειται για παράλληλες μουσικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε διάφορα σημεία κατά τις ώρες λειτουργίας της γιορταστικής αγοράς, σε μία προσπάθεια να τονωθεί η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα.

Η κίνηση αυτή, σε συνδυασμό με το σύνολο του γιορταστικού διάκοσμου, θα συμβάλει στο να αποτελέσει η Θεσσαλονίκη τουριστικό προορισμό και για την περίοδο των Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικής Παιδείας του δήμου Θεσσαλονίκης και το Α' Δημοτικό Διαμέρισμα.